HET GEOLOGISCH ERFGOED VAN HET GEOPARK SLOEG DOOR DE TIJD HEEN INFORMATIE OP OVER DE OUDE KLIMATEN EN OMGEVINGEN, WAARVAN DE STUDIE PALEOKLIMATOLOGIE HEET.
De kalksteenfossielen getuigen van een givetiaanse omgeving die veel gelijkenissen vertoont met de huidige koraalriffen. Speleothemen zoals stalagmieten, stalactieten, vloeren en draperieën vormen zich door de jaren heen en registreren de schommelingen in temperatuur en vochtigheid. Hoe reageert het milieu op de klimaatschommelingen ? Wat betekent de opwarming van de aarde met 2°C voor Wallonië ? Zijn vragen die een antwoord krijgen door de studie van het klimaat en het milieu in vroegere tijden.
FIG 1 De studie van kalksteenfossielen (1A) getuigt van een givetiaanse omgeving die veel gelijkenissen vertoont met de huidige koraalriffen (1B).
FIG 2 Boring van de Proserpine stalagmiet. Er wordt eerder gekozen voor een boring dan voor afname omdat deze methode een groot deel van de geologische erfenis ter plaatse laat en slechts een beperkte impact heeft op het uiterlijk van de grot.
FIG 3 Wetenschappelijk onderzoek verricht op een 9000 jaar oude stalagmiet van de Grot van Hotton en op een 13000 jaar oude stalagmiet van de « Père Noël » grot), toont aan dat de streek omstreeks 9000 jaar geleden hevige regenval kende en regelmatig overstroomd werd. Dit betekent dus dat het in België nog vochtiger kan zijn dan nu ! Diverse analyses maken het mogelijk om de datering en de diverse informatie uit stalagmieten in klimaatcurves uit te tekenen.
FIG 4 Globale klimaatcurve van de aarde, afgeleid uit de studies van mariene, ijs- en stalagmietafzettingen. De aarde kende de voorbije twee miljoen jaren een opeenvolging van warme (Interglaciale) en koude (Glaciale) tijdperken.