(FIG 1) DOOR DE GROTE SCHEURVORMING EN DE AANWEZIGHEID VAN KARSTHOLTES IN HET KALKGESTEENTE VAN DE CALESTIENNE KAN HET HEEL GOED ONDERGRONDS WATER OPSLAAN. HET IS DAN OOK DE BELANGRIJKSTE WATERHOUDENDE GRONDLAAG VAN HET GEOPARK. In de Ardennen kunnen de conglomeraten en de zandstenen, als ze voldoende gewijzigd werden, ontginbare waterreserves vormen, maar dan lokaler. De Famenne heeft een kleibodem en kan maar zeer beperkt grondwater opslaan.
FIG 2 Aan de grotten zijn de grondwaterlagen soms te zien, maar het water blijft grotendeels opgeslagen in de vele rotsspleten.
FIG 3 De geomorfologische context is bijzonder gunstig voor de winning van het grondwater. Op veel plaatsen ligt de grens tussen de stroomopwaartse waterhoudende kalksteen en de ondoordringbare kleischalies, stroomafwaarts halfweg op de helling tussen de depressie van de Famenne en de hogere Calestienne.
FIG 4 De bronnen die opduiken bij het contact tussen de twee lithologieën kunnen worden gewonnen. Het water kan dan gewoon door de zwaartekracht rechtstreeks naar het centrum van de lager gelegen dorpen worden gevoerd.
FIG 5 Naast de bevoorrading van de gezinnen (voor zowat 80%) wordt het grondwater in het Geopark nog voor tal van andere toepassingen gebruikt, zoals voor het maken van de bewuste lokale bieren die gebrouwen worden door de abdij van Rochefort of de Brasserie de la Lesse.