VANAF DE 4de EEUW VAN ONZE TIJDREKENING ONDERGAAT HET ROMEINSE KEIZERRIJK IN WEST-EUROPA EEN GELEIDELIJKE GERMANISERING, DIE BEVORDERD WORDT DOOR MIGRATIES VAN DE BEVOLKINGSGROEPEN.
De afzetting van de laatste Romeinse keizer in 476 is een veelzeggend resultaat van deze verschuiving. Dan start het bewind van de Merovingische dynastie (476751) die, onder impuls van Clovis, heel het oude Romeins Gallië zal veroveren. Hoewel in de regio van het Geopark nog geen enkel Merovingische nederzetting of hoeve werd ontdekt, wijzen de vele begraafplaatsen toch op een dichte bewoning van het platteland. Dit woonstramien zou te verklaren zijn door de nabijheid van vruchtbare grond, met tegelijk plekken om te schuilen. Het funerair meubilair, zoals van de dodenakker van Wellin, dat tussen 1977 en 2000 werd opgegraven, spreekt boekdelen over het geloof in het hiernamaals, over de hoge kwaliteit van het ambachtswerk en paradoxaal over de leefwijze. In de zevende eeuw begint de heilige Muno hier aan zijn bekeringswerk. Deze Schotse monnik sticht een oratorium in Nassogne. Het zal de hele middeleeuwen door een toenemende spirituele uitstraling krijgen. De bouw van kleine kapellen en gebedsruimtes versterkt deze beweging.
FIG 1 Opgraving van een graf op de Merovingische begraafplaats van Wellin (M. Evrard © Les Naturalistes de la Haute-Lesse).
FIG 2 Merovingische gouden fibula's (mantelspelden) en oorringen uit een graf op de begraafplaats van Wellin, tweede helft van de 6de eeuw (G. Focant © AWaP). Museum van de Famenne (Marche-en-Famenne).
FIG 3 De Saint-Mononkerk van Nasso- gne (C. Frébutte © AWaP).