IN 751 STICHT PEPIJN DE KORTE HET KAROLINGISCH KONINKRIJK VAN DE PEPINIDEN DAT EEN KEIZERRIJK WORDT ONDER KAREL DE GROTE.
Het is een tijd van economische bloei, met overwegend landbouw en een sterke bevolkingsgroei. Verhuizingen en ontginningen doen steden en dorpen ontstaan. Door de tijd heen verzwakt de centrale macht in het voordeel van de aristocratie. Deze evolutie leidt tot het feodale stelsel, met de bijhorende talloze heerlijkheden. Tijdens de middeleeuwen wordt het grondgebied van het Geopark versnipperd over de vazallen van het Prinsdom Luik enerzijds (Heerlijkheid van Rochefort, Proosdij van Revogne...) en van het Graafschap Luxemburg anderzijds (Landvoogdij van Marche, Land van Durbuy...). De spanningen door deze geopolitieke situatie veroorzaken heel wat rampen en geven de aanzet tot de bouw van kastelen (Beauraing, Lavaux-Sainte-Anne, Hargimont, Rochefort...) en tot de omwalling van de steden (Marche, Durbuy, Revogne, Lomprez...) en dorpen. De prachtige romaanse kerken (Tohogne, Waha, Hamerenne...) die we vandaag nog kennen, zijn evenveel architecturale emblemen van de verankering van het christendom dat het grondgebied opdeelde in dekenijen en parochies. De cisterciënzerabdij die in 1230 bij Rochefort werd gesticht, vult deze voorziening met spiritueel oogmerk aan : de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Remy.
FIG 1 Het kasteel van Jemeppe in Hargimont, 13de - 18de eeuw (G. Focant © AWaP).
FIG 2 De zogenoemde poort van Lomprez, die een van de drie toegangen tot de gevallen stad Revogne beschermde. Op de achtergrond in bovenaanzicht, het neerhof van het middeleeuws kasteel, 13de - 14de eeuw (C. Frébutte © AWaP).
FIG 3 De Saint-Martinkerk van Tohogne, 11de eeuw (C. Frébutte © AWaP).
FIG 4 Preventieve opgraving in 2014 in de Onze-Lieve-Vrouwabdij van Saint-Remy van Rochefort ; de ingreep maakte onder meer mogelijk om de funderingen van de eerste kerk op deze site bloot te leggen (C. Frébutte © AWaP).