De kerk Saint-Etienne is een opmerkelijk Romaans gebouw dat erkend is als beschermd erfgoed (Patrimoine Majeur de Wallonie). Ze is omringd door een oud kerkhof met vooraan een lindeboom van meerdere honderden jaren oud, onder de welke een monnik Blanc Curé in stilte bidt. Het is één van de oudste Romaanse kerken van België en de enige die haar herdenkingssteen van de consecratie van de kerk op 20 juni 1050 door Théoduin, bisschop van Luik van 1048 tot 1075, heeft bewaard. De kerk bewaart eveneens de siersteen met de wapenschilden van Filip II, de blazoenen van Luxemburg en die van de stad Marche, doopvonten uit de 16de eeuw, een gotische theoteek uit de 16de eeuw, grafstenen uit de 15de tot 18de eeuw, een reliekhouder uit de 13de eeuw, een fragment van een muurschildering uit de 13de eeuw, een fragment van een Christusbeeld uit de 16de eeuw, evenals meerdere kunstwerken van de mysterieuze Maître de Waha, beeldhouwwerker uit de 16de eeuw, waarvan één van de opmerkelijkste het kruisbeeld is.
Dit erfgoed wordt verrijkt door het prachtige kleurenspel van de glas-in-lood kerkramen die getekend werden door Jean-Michel Folon en die de martelaar sint Stephanus (Saint Etienne), patroonheilige van de parochie, herdenken.
Een audiovisuele voorstelling toont een getuigenis van de artiest over zijn werk en hoe de kerkramen verwezenlijkt werden, evenals commentaar over de voornaamste kunstwerken van de kerk. Een andere is gewijd aan de Maître de Waha waarvan enkele beelden ook zichtbaar zijn in het Museum van de Famenne, gelegen in het stadscentrum.