Een bewogen geschiedenis...
De abdij Notre-Dame de Saint-Remy is een cisterciënzerabdij, gesticht in 1230, door de heer van Rochefort, Gilles de Walcourt, en zijn vrouw van Héluit de Faing, grote beschermheren van kerken. Enig klooster in de Famenne-streek, werd voor het eerst bewoond door cisterciënzerzusters. Als gevolg van de onvruchtbare grond, allerhande moeilijkheden en het te harde klimaat werden ze in 1464 vervangen door cisterciënzermonniken, uit Feimpré bij Givet. In 1650 werd de abdij geplunderd en verwoest door de troepen van Lotharingen, in dienst van Oostenrijk. De monniken herbouwden het klooster, en uit die tijd stamt het torentje vlakbij de voordeur.
De gerestaureerde kerk en de kloostergebouwen werden tijdens de Franse Revolutie verwoest en in 1797 werden de eigendommen van het klooster in beslag genomen. Een eeuw later kwamen de cisterciënzermonniken terug. Ze herbouwden het klooster, dat in 1912 tot 'abdij' werd verheven.
Archieven getuigen van brouwersactiviteiten in 1595. Vroeger werden gerst en hop ter plaatse geteeld. Het bier Rochefort (6, 8 en 10) bevat het meeste alcohol van de 10 trappistenbieren. Heel eigen is vooral de kwaliteit van het bronwater van de abdij (bron Tridaine) en de speciale gist, die in het klooster wordt gemaakt. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek, maar je kan de trappist wel overal in de stad drinken!
Bier!
De Abdij brouwt vier trappistenbieren :
Wist u dit?
De Rochefort (6, 8 en 10 °) is het meest alcoholische bier van de elf trappisten ter wereld, waarvan er zes in België worden gebrouwen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Mont-des-Cats (Frankrijk), Engelszell (Oostenrijk), La Trappe en Zundert (Nederland) en Spencer (VS).De kwaliteit van het bronwater van de abdij zorgt voor de heel eigen smaak van dit bier. Ook de speciale gist, in het klooster gekweekt, speelt hierin een belangrijke rol. Vanwaar het verschil tussen de cijfers (6, 8 & 10) en het alcoholgehalte? Dit heeft alles te maken met een oude alcoholmeeteenheid. Het percentage mout in het bier và³à³r de gisting, bepaalt de sterkte van het bier.
En het roze marmer (jaspis) van Saint-Remy?
Marmer vindt men zowat overal in de ondergrond van Wallonië. Deze kalksteen is makkelijk te polijsten en krijgt vlug een mooie glans. Er bestaan twee soorten marmer: effen zwart (een eerder metalen uitzicht, gebruikt sinds de Middeleeuwen) en rood geaderd of gespikkeld marmer ('gejaspeerd' zei men). Het marmer 'Saint-Remy' is een van die gejaspeerde marmers met een variabele roze kleur, blauwgrijze vlekken ertussen en helderkleurige aders.
Wellicht bewerkte men het Saint-Remymarmer reeds in het midden van de 15de eeuw. De blokken werden uit de groeve, afhankelijk van de abdij, gehaald en ter plekke gekanthouwd of gevierkant, op karren geladen en moeizaam vervoerd (kleine marmerstukken werden wellicht in situ bewerkt). Namen, Dinant en hun rivierhavens waren geliefde etappes tijdens het transport. De mooiste verwezenlijkingen in marmer van Saint-Remy zijn ongetwijfeld die uit de 18de eeuw.
Toegang:
De toegang tot de abdij en de steengroeve is verboden. De toegang tot de kerk tijdens de diensten is wel toegestaan. Dagen en uren van misvieringen: