Het dorpje Revogne is ideaal gelegen op de rand van prachtige pastorale landschappen en diepe bossen, waar u naar hartelust kunt wandelen; maar dit dorpje van de gemeente Beauraing kan daarnaast ook prat gaan op een rijke geschiedenis.
Dit woelige verleden heeft tastbare sporen achtergelaten; laten we enkele daarvan stap voor stap ontdekken....
In de voetsporen van het verleden...
Van op de brug van Revogne, heb je een zicht op alles wat de geschiedenis van Revogne kleurde.
Het kasteel en de kapel aan de ene kant, en aan je rechterkant zie het laatste overblijfsel van het versterkt kasteel: de poort van Lomprez. In de Middeleeuwen was Revogne een echte stad en een belangrijk militair bolwerk met een lange vestingmuur.
Achter je ligt een imposante Mariagrot, door de plaatselijke bevolking opgetrokken ter ere van Onze-Vrouw van Lourdes uit dank voor haar welwillende bescherming.
Elk jaar vindt hier een bedevaartstocht plaats voor het feest van de Geboorte van de Heilige Maagd, op de eerste zondag van september.
De kapel van Sint-Stefaan
De huidige kapel van Revogne, gewijd aan de heilige Stefanus, dateert uit 1777, maar de klok is stukken ouder - uit het begin van de 16de eeuw - en hing oorspronkelijk in de Romaanse kerk, vlakbij het kasteel.
Dit is nogal uniek en uiterst zeldzaam, want in die tijd werden klokken - wegens dwingende militaire vereisten - vaak omgesmolten tot kannonen!
De kasteelhoeve
Laten we het even hebben over de kasteelhoeve een versterkt boerenhof dat typisch is voor de architectuur in de 17de eeuwse Famenne. Het werd in het midden van de 17 de eeuw opgetrokken door Bernard de Harroy. Dit privaat eigendom dat boven het dorp prijkt werd gebouwd met de stenen van het oude kasteel. Ook in Revogne weet men dus wat kringlopen betekent... Rondom de huidige kasteelhoeve, zie je 100 meter van de oude stadswallen, nog een overblijfsel van het middeleeuwse Revogne.
De poort van Lomprez
De poort van Lomprez is de laatste poort van de oude middeleeuwse stad en dateert uit 1240. Ze ligt in de buurt van de Wimbe en is nogal opmerkelijk daar de twee bogen elk in een andere stijl zijn opgetrokken: de eerste heeft een - typisch Romaanse - rondboog en de tweede - in gotische stijl - een spitsboog.
Rhinolophus
Euh, proost? Maar nee, dit is niet de naam van het allernieuwste streekbier!
De rhinolophus (de hoefijzerneus) is een kleine vleermuis dat nauwelijks 6 tot 10 gram weegt en is één van de kleinste vleermuizen uit onze streken...Helaas haalt de piepkleine hoefijzerneus een weinig benijdenswaardige record: het is één van de meest bedreigde zoogdieren in Wallonië. Er blijven er vandaag minder dan 300 over, verspreid over 3 kolonies, in Orval, Modave en.... Revogne! Het is de unieke combinatie van groene heggen, bosrijke weilanden en bos die van Revogne een unieke biotoop maken.
De vleermuizen zochten toevlucht de kelders van het oude kasteel, maar het is langs de bosranden dat de vleermuizen dat de hoefijzerneus de vele soorten insecten - een lekkernij voor vleermuizen! - kan vinden.